Svensk Kyrkan Hägersten menu icon

Rollin´Phones – Rhythm of Sound and Silence

Rollin´Phones – Rhythm of Sound and Silence

Textstorlek:

Lördag 29 juni 18.00 i Gröndals kyrka.

Saxofonkvartetten Rollin´Phones består av Tove Nylund, sopransax, Kristin Uglar, altsax, Edith Bakker, tenorsax och Neta Norén, barytonsax. Gruppen bildades 1986 och har alltsedan starten arbetat med kvartetten som högsta prioritet.

Repertoaren sträcker sig från klassiska standardverk och transkriptioner till verk av samtida tonsättare och kvartetten blivit tillägnad ett flertal verk av både svenska och utländska kompositörer. Sju skivinspelningar finns hittills utgivna, den senaste ”Dedicated”, med jazz/folkmusik och med bland annat gästande musikern Jonas Knutsson på saxofon, har fått mycket fint mottagande.

Förutom att vara en klassisk saxofonkvartett så spelar gruppen alla genrer av musik, känns det bra i själen musikaliskt så passar det i konsertprogrammet resonerar gruppen!

 

I kvällens program så får ni således höra en härlig blandning av olika genrer men med framförallt norsk och svensk musik, både gammalt och nytt.

Dronninga specialskrevs av norske Brazz Brothers-medlemmen Jan Magne Förde för att han vet att Rollin´ Phones spelar mycket utantill och han ville göra sin egen hyllning till kvartetten!.

Anders Nilssons spännande ”Phonetasy” är ett beställningsverk som dessutom finns inspelat på en CD från Phono Suecia med samma namn.

Från norske komponisten Arild Jensen saxofonkvartett så bjuds det två satser och Edvard Grieg, Norges nationalkompositör, blir representerad med ett arrangemang på pianostycket ”Seks Norske Fjellmelodier”.

Polska efter Höök-Olle får representera den svenska folkmusiken som även den ligger Rollin’ Phones varmt om hjärtat och samarbetet med jazzpianisten/kompositören Nils Lindberg ledde fram till musik baserad på Shakespeares ”Shall i compare thee to a summersday”, här i en instrumental version.

Nautilus är en relativt färsk komposition av Sebastian Henriksson som skrevs i ett samarbetsprojekt med Malmö Musikhögskola och konserten avslutas sen med storbandsledaren/kompositören Ann-Sofie Söderqvists tredelade, rytmiska verk ”Rhythm of Sound and Silence”.

 

Under sina trettiotre år som ensemble har Saxofonkvartetten Rollin’ Phones gjort många olika och spännande projekt och ni kan med fördel gå in på kvartettens hemsida www.rollinphones.se eller följa på Facebook eller Instagram för att läsa mer om vad som händer och har hänt under ensemblens långa karriär.

 

2019 och 2020 är två spännande år som kommer att innehålla turnéer och instudering av flera nykomponerade verk för ensemblen. Bland annat är kvartetten inbjudna till Norge för konserter i mars och till Grekland i april 2020 för Saxofonfestival och turné. Två uruppförande kommer att ske under sommaren 2020 där även Statens kulturråd har varit med och stöttat kompositören Ida Karlssons verk. Dessutom repeteras från i höst 2019 ett samarbetsprojekt med slagverk, mim och nycirkus, ”Rösträtt”, som tar upp temat kvinnlig rösträtt och demokrati.

Producerat av: 203 Creative