Hur kan vi göra skillnad i ett kommentarsfält där tonen är hånfull och elak?
I tisdags träffade vi Mina Dennert från #jagärhär i Gröndals kyrka. ”Samtalet är vägen framåt”, säger hon. Här kommer fem tips på hur du kan få kommentarer att gå från hat till prat.
Genom att visa dig i kommentarsfälten tar du plats från elaka kommentarer. Är vi flera som gör det skapar vi en motvikt till det negativa.
Det kan kännas läskigt att visa sig och ta plats i kommentarsfältet; ”tänk om de ger sig på mig?”. Då kan du börja med att gilla-markera bra kommentarer. Det gör att dessa kommentarer lyfts upp. Och när du blir varm i kläderna så kan du skriva något. Det behöver inte vara långa utläggningar, utan det kan räcka med ett enkelt: ”Jag håller inte med”.
Om vi är flera som gillar eller kommenterar, som en motvikt mot det negativa, så kan vi ge kraft till varandra. Att säga vad man tycker i kommentarsfält kan också vara ett sätt att öva sig inför andra sammanhang. Detta kan göra oss modigare. Det blir lättare att säga till och våga ifrågasätta, till exempel om någon beter sig illa på arbetsplatsen.
Se till att själv inte bidra till en otrevlig samtalston. Håll känslorna i styr, snarare än att gå till motattack. En bra princip är att alltid hålla sig till sakfrågan, även om någon går till personattack. Det är helt ok att inte hålla med varandra. Men vi kan göra det på ett medmänskligt sätt.
Du kan ställa frågor; ”Hur menar du?” Du kan gå in med attityden att du är en sociolog. Var nyfiken på hur den andra personen tänker. Vi kan öppna upp varandras filterbubblor genom att inleda samtal. Alla är inte ute efter att medvetet provocera eller vara elaka, utan du kan ha möjlighet att påverka dem.
Hämta stöd från andra så du slipper stå ensam i kommentarsfältet. Be vänner att kommentera för att ge en ännu större motvikt till det negativa.
—–
Samtalet med Mina Dennert ingår i serien Medmänsklighet på nätet. Tisdag 9 oktober träffar vi Emanuel Karlsten för att prata om fake news. Välkommen då!