Svensk Kyrkan Hägersten menu icon

Kärlek, vigsel och högtidsstund

Vigsel

Textstorlek:

Att vigas enligt Svenska kyrkans ordning innebär avsikten att gå in i en trogen och livslång gemenskap, med löfte att älska varandra i nöd och lust. En kyrklig vigsel är både ett juridiskt avtal och en gudstjänst, en stund av helighet och sedan 2009 viger vi också med glädje samkönade par. Makarna och deras äktenskapslöften inför Gud möts av Guds välsignelse och löfte att vara med dem alla dagar.

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där makarna lovar att älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet.

Bröllop är ofta ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Det kostar ingenting för kyrkans medlemmar. Vigseln sker ofta i kyrkan. I Hägerstens församling har vi fyra kyrkor: Uppenbarelsekyrkan, Gröndals kyrka, Mälarhöjdens kyrka och Kvarterskyrkan på kajen.

Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med prästen och musiker kan man göra vigseln personlig.

Även om många bjuder in till stor fest så behöver inte en vigsel vara stor och påkostad. Det enda ni behöver är två vittnen, en hindersprövning och en präst.

Församlingen erbjuder drop-in vigsel vid ett par tillfällen per år. Nästa tillfälle är den 30 maj 2020 kl. 10.0016.00 i Uppenbarelsekyrkan.

Även de som gift sig borgerligt är välkomna till kyrkan för att få välsignelse och förbön.

När ni vill gifta er i någon av församlingens kyrkor
Kontakta någon av våra administratörer för att boka dag och tid för vigseln, se nedan.
I vigseln ingår kyrka, präst, musiker och kyrkvaktmästare. Prästen tar sedan kontakt med det blivande brudparet för att diskutera och planera.

Tillhör du Svenska kyrkan Hägersten, men vill gifta dig en annan församling? Kontakta den församlingen för mer information. Som medlem i Svenska kyrkan har du rätt till kostnadsfri vigselgudstjänst i valfri församling.

Bokning av vigsel i våra kyrkor
För bokning av kyrka för vigsel kontakta någon av våra administratörer: Marianne Halvarsson, tfn 08-685 30 03 eller  Maria Johansson, tfn 08-685 30 04.

Du kan lyssna på musik som passar vid vigsel här www.kyrkomusik.se

Glöm inte hindersprövningen
Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

Producerat av: STÖK