Svensk Kyrkan Hägersten menu icon

Kärlek, vigsel och högtidsstund

Vigsel

Textstorlek:

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans.

Att vigas enligt Svenska kyrkans ordning innebär avsikten att gå in i en trogen och livslång gemenskap, med löfte att älska varandra i nöd och lust till döden skiljer er åt. En kyrklig vigsel är både ett juridiskt avtal och en gudstjänst, en stund av helighet där ni får berätta om er kärlek och be om välsignelse över ert liv tillsammans. Det kan också vara ett tillfälle för nära och kära att få fira er kärlek och be för er.

Bröllop är ofta ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt och i samråd med präst och musiker kan vigseln göras personlig.

En vigsel kostar ingenting för kyrkans medlemmar och sker ofta i kyrkan. I Hägerstens församling har vi fyra kyrkor ni kan välja bland: Uppenbarelsekyrkan, Gröndals kyrka, Mälarhöjdens kyrka och Kvarterskyrkan på kajen.

Även om många bjuder in till stor fest så behöver inte en vigsel vara stor och påkostad. Det enda ni behöver är två vittnen, en hindersprövning och en präst. Självklart viger vi alla par, oavsett könstillhörigheter.

Församlingen erbjuder drop-in vigsel vid ett par tillfällen per år. Kommande tillfälle under 2020 är den 26 september i Uppenbarelsekyrkan.

Även de som gift sig borgerligt är välkomna till kyrkan för att få välsignelse och förbön.

När ni vill gifta er i någon av församlingens kyrkor
Kontakta någon av våra administratörer för att boka dag och tid för vigseln, se nedan.
I vigseln ingår kyrka, präst, musiker och kyrkvaktmästare. Prästen tar sedan kontakt med er för att diskutera och planera gudstjänsten.

Tillhör du Svenska kyrkan Hägersten, men vill gifta dig en annan församling? Kontakta den församlingen för mer information. Som medlem i Svenska kyrkan har du rätt till kostnadsfri vigselgudstjänst i valfri församling.

Bokning av vigsel i våra kyrkor
För bokning av kyrka för vigsel kontakta någon av våra administratörer: Marianne Halvarsson, tfn 08-685 30 03 eller  Maria Johansson, tfn 08-685 30 04.

Du kan lyssna på musik som passar vid vigsel här www.kyrkomusik.se

Glöm inte hindersprövningen
Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Tänk på att det är begränsad giltighetstid på hindersprövningen.

Kom ihåg att ta med legitimation till vigseln
Det är lätt att glömma bort legitimationen mitt i glädjen och förväntan. Den är lika viktig som hindersprövningen!

Producerat av: 203 Creative